2008. június 6., péntek

A kutatás első lépései

    I. Az első lépések
"A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik"

Mivel kezdjük? Tulajdonképpen a megoldás olyan kézenfekvő, hogy azt mondhatnád: „ez az a nagy okosság? Hiszen ezt én is tudom!”
Azért ha már rászántam magam az írásra, nem hagyom ki ezt a részt sem, hátha lesz, akinek újat mondok :) Azonkívül ez lesz alapja a további kutatásaidnak is.

*
Az apróbetűs részek az én személyes élményeim, gondolataim, kiegészítéseim, amik ehhez a témához kötődnek. Elsősorban nekem fontosak, hiszen ez mégiscsak egy internetes napló :) , de lehet, hogy számodra is tanulságosak lesznek!
*


Akkor vágjunk neki, jöhet az első lépés!

I.1. Indulj ki magadból!
Logikusnak látszik, hogy először az ember abból indul ki, amit biztosan tud; ezek pedig saját adatai; azután a szülők, nagyszülők, dédszülők... és így tovább.
- Első lépésként rögtön elkezdheted a családfádat leírni a következő (vagy egy hasonló) nyomtatványon a jelenlegi tudásod alapján.
Kattints ide! itt egy kinyomtatható családfa nyomtatványt találsz, amelyre felírhatod, amit már tudsz saját magadról és a közvetlen őseidről. (Vagy ennek alapján Te is készíthetsz hasonlót)
Látod? Már el is kezdted a családfa kutatást! :)
Használhatsz családfa szoftvert is, amiből aztán szintén ki tudod majd nyomtatni a családfádat. (Erről lentebb még lesz szó.)
    I.1.1. Mit írjak le?
Először az alapvető dolgok (ahogyan kb. a családfa nyomtatványon is látható)
Valószínűleg nem lesz meg minden adatod, főleg az elején, de ez természetes. Írd le, ami már megvan és a többit hozzáteszed később.

Név:
Születési dátum és hely:
Keresztelés (vagy más születéshez közeli szertartás) dátuma és helye: (ha volt ilyen)
Házasságkötés dátuma és helye:
Halálozás dátuma és helye:
Temetés dátuma és helye: (Ez ugyan nem szerepel a nyomtatványon, de ha tudod, ezt is írd le, és készíts fényképeket a sírkövekről, emléktáblákról is!)

(Ahol van rá lehetőség, írj le minden egyéb adatot, eseményt, történetet, egy külön lapra családonként, amit csak tudsz, és hogy a talált adat honnan származik! Ennek később még nagy hasznát veheted. :)

*  

Levéltári munkám során jó néhány kutatóval találkozom, aki kezdetben egy darab papírra írja le a neveket, évszámokat, néha elég nehezen áttekinthető módon. Ilyenkor némi időbe telik kideríteni, hogy akkor most ki kihez tartozik. Ezzel nincs semmi gond, én is így kezdtem! :o)

Természetesen nem várható el, hogy mindenféle előtanulmány nélkül rögtön egy kész családfával jöjjön valaki, ahol minden áttekinthető, minden a helyén van, és a vak is láthatja, hogy hol helyezkedik el a családfán a Manci ángyi ükapjának a harmadik unokatestvére, aki mellesleg a Lajos bátya féltestvérének a sógora. "Tudja, akinek '48-ban ellőtték a bajuszát; azóta is sánta szegény!" :-})

*

Mindenesetre a saját dolgodat könnyíted meg, ha rögtön az elején valamilyen rendszert alakítasz ki. Ha jobban szereted a hagyományos megoldást, írhatsz füzetbe is, vagy mikor az adatok rendszerezésére kerül a sor, *gyűrűs mappát is használhatsz, amiben a lapokat azután úgy tudod rendezni, ahogy neked tetszik. És hogyha közben rájössz, hogy „hoppá, ez így nem jó!”, akkor sokkal praktikusabb egy gyűrűs mappa lapjait átrendezni, mintha a füzetből kéne a lapokat kitépkedni, és utána egyenként visszaragasztani :))

*Vehetsz hozzá előre lyukasztott lapokat, vagy genoterm tasakokat, amin már „gyárilag” ott vannak a lyukak (Ne vedd meg a legdrágábbat, nézz körül! Vannak boltok, ahol egészen olcsón hozzá lehet jutni.) Célszerű egy egyszerre négy lyukat ütő lyukasztót beszerezni, amivel magad is meg tudod oldani a lefűzést. Ezzel bármilyen lapot, cédulát be tudsz illeszteni a rendszerbe. Sokszor előfordult, hogy csak egy cetli volt kéznél, amire ráírtam egy nevet , bármit és így rögtön le tudtam fűzni a megfelelő helyre.

Szóval alakítsunk ki valamilyen rendszert, amitől az adataink áttekinthetők lesznek!
Ahogy haladsz a kutatással, előbb-utóbb úgyis át fogsz térni valamilyen táblázatfélére. Ezt szintén vezetheted papíron, de ma már a számítógép is jelentős segítséget nyújt ehhez. Használhatsz excel táblát, és/vagy valamilyen családfa programot..., Én az  Ancestral Quest nevű programot használom, (szerintem az egyik legjobb, ami magyar nyelvű felhasználói felülettel és ingyenes változatban is elérhető) de számos más szoftvert is találsz, ami hasznos eszköznek bizonyulhat a kutatásaid során. További információk találhatók a különféle családfa szoftverekről itt a MACSE weboldalán is.

Hol találsz információkat az őseidről?

Először mindenképpen otthon és az idősebb családtagoknál érdemes érdeklődni, körülnézni, azután jöhetnek a temetők, a levéltárak, könyvtárak (pl. Országos Széchenyi Könyvtár), internetes források, stb...

Mit keressünk otthon?
  • családi Biblia (Régebben a család Bibliájába írták, ha gyermek született, v. valaki megházasodott)
  • keresztlevelek, házasságlevelek
  • anyakönyvi kivonatok
  • gyászjelentések
  • iskolai bizonyítványok
  • Katonai iratok, kitüntetések
  • családi fényképek (a hátoldalt is nézd meg!)
  • személyes naplók
  • családi, vagy hivatalos levelek, képeslapok
  • Kórházi zárójelentések
  • végrendeletek
  • bármilyen irat, tárgy, ami kapcsolatba hozható velük

    • Ha élnek idősebb rokonok, akik emlékezhetnek (szülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, testvérek, unokatestvérek, ...), először mindenképpen őket kérdezd! (Mit tudnak a családtagokról: pl. milyen történeteket, családi legendákat, ki kicsoda a fényképeken, ki hol lakott, honnan jött a faluba, hová költözött, hol és mikor született, házasodott, hunyt el, stb. )Talán holnap már nem lesz rá alkalmad.

Kutatásod során mindig legyen kéznél a fent említett családfa nyomtatvány. Ha bármikor szükséged lenne rá, csak Kattints ide! és nyomtass ki egy új példányt, (vagy használd a számítógépes lehetőségeket.)

Kitölthető családfa nyomtatványt készíthetsz pl. a fent említett Ancestral Quest ,  vagy más családfa programmal is, esetleg valamilyen táblázatkezelő segítségével.
Töltsd ki a legjobb tudásod szerint, így lesz már egy képed a közvetlen őseidről és azt is látni fogod, hol hiányoznak még adatok.

Nagyon leegyszerűsítve a családkutatás csupán két lépés ismétléséből áll. Mint ahogy egyik lábadat teszed a másik után.

1. Válassz ki egy ősödet, akiről többet szeretnél tudni, és kutasd fel a hiányzó adatokat.
2. Írd be a megtalált adatokat a családfádba!

Aztán addig ismételd ezt a két lépést, amíg el nem jutsz a célodig! :)

Ha a lapon található négy generációnál tovább jutottál, nyomtass ki egy új lapot, írd fel rá első személyként a megtelt lapon található egyik utolsó ősödet, és folytasd a családfát az ő szüleivel, nagyszüleivel... és így tovább.

- Ha nemcsak a közvetlen őseidet szeretnéd felkutatni, a fenti adatokat rögtön beírhatod az „itt letölthető családi csoport lap” -ra (vagy egy ehhez hasonlóra), ahol egy-egy házaspárról és gyermekeikről a legfontosabb dolgokat tarthatod nyilván. Tehát először beírod magadat, mint férjet v. feleséget, azonkívül a házastársad és a gyermekeid adatait. Ha még nincs családod, majd beírod őket, amikor lesznek :)

- Aztán minden megtalált házaspárról és a gyermekeiről kitölthetsz egy ilyen ívet. (Ehhez a családi ívhez csatolhatod a hozzájuk kötődő összes plusz adatot, fényképet, családi elbeszélést történetet, stb.)

Kitölthető üres családi csoport lap nyomtatványt készíthetsz például a fent említett családfa- vagy táblázatkezelő programok egyikével, vagy a már beírt adatok alapján a program kitöltve kinyomtatja neked. (Akár PDF formátumba is, ha takarékoskodni akarsz a papírral).


I.2. A szüleid adatai
Jó esetben ezt még könnyű megszerezni. A legfontosabb helyeket, dátumokat Te is tudod, amit pedig nem, azt tudják a szüleid.

És ne feledd el megkérdezni tőlük, milyen történetekre, eseményekre emlékeznek a családról, ki kicsoda a családi képeken, ki írta ezt vagy azt a levelet és írd is le, vagy vedd fel pl. diktafonra, vagy okostelefonra!

Egy külön családi csoport lapra írd őket, mint szülőket, és téged és a testvéreidet, mint gyermekeket.
A gyermekeket célszerű a születés sorrendjében beírni, vagyis a legidősebbel kezdeni, és így tovább...(Ehhez a családi laphoz csatolhatod a hozzájuk tartozó összes fényképet, családi elbeszélést, történetet, leveleket, stb.)

Sajnos előfordulhat, hogy már nem tudod megkérdezni a szüleidet. Akkor írd be az ívbe amit tudsz, és nézz körül otthon, milyen iratok vannak, beszélj más családtagokkal, ismerősökkel, intézményekkel, akik tudhatnak valamit róluk. Ha más mód nincs, az interneten is felteheted a kérdést a megfelelő fórumokon (lásd ennek a cikknek a végén).

I.3. A nagyszülők adatai
Ha szerencséd van, még velük is tudsz beszélni. Ha nem, akkor a szüleid valószínűleg tudnak segíteni. Ideális esetben a szüleid, nagyszüleid az ő szüleikről, nagyszüleikről, déd, esetleg ük szüleikről is tudnak mesélni. Itt is érvényes, hogy ha élnek még rokonok, akik tudhatnak róluk valamit, kérdezd meg őket is, amíg megteheted.

És ne feledd el megkérdezni tőlük sem , milyen történetekre, eseményekre emlékeznek a családról, ki kicsoda a családi képeken, ki írta ezt vagy azt a levelet, stb és írd is le, vagy vedd fel pl. okostelefonra! Nincs lényegtelen részlet! Bármi fontos lehet.

Egy kiegészítés a családi fényképekkel, iratokkal kapcsolatban: Mit tegyél, ha valamelyik rokonodnál találsz olyan fényképet, vagy iratot, ami neked is fontos, de - érthető módon - nem szeretnék odaadni még neked sem a féltve őrzött kincseket, hogy valahol másolatot készíts róluk? Amikor rokonlátogatásra mész, mindenképpen legyen nálad okostelefon, vagy digitális fényképezőgép! Egy kis gyakorlással a mai okostelefonokkal is egészen jó minőségű közelképet lehet készíteni kisebb-nagyobb méretű fotókról, iratokról is. Így meg tudod örökíteni ezeket a fontos képeket, iratokat, anélkül, hogy bárhová el kellene vinned őket. Gondoskodj megfelelő megvilágításról (napfény, vagy lámpa), hogy lehetőleg vaku használat nélkül le tudd fényképezni őket. /A vaku ilyenkor inkább árt, mint használ./ Figyelj arra, hogy olyan irányból fényképezz, hogy a képen ne legyen lámpa, ablak, vagy egyéb tükröződés!
És ha már ott vagy és megengedik, a rokonokról is csinálhatsz (akár veled közös) fotókat! Előfordulhat, hogy jó ideig nem találkozol velük, és valóban; ki tudja, lesz-e rá még alkalmad?

Ahogy hallgatod a történetüket, nézed a fényképeiket, olvasod a leveleiket, szívedben közel kerülhetsz azokhoz a rokonaidhoz is, akikkel itt a Földön nem találkoztál, akik már a fátyol túloldalán élnek. És ki tudja, talán a veled élő szüleidet, nagyszüleidet és más rokonaidat is jobban megismered és jobban fogod szeretni, mint eddig! :)

Előfordul, hogy bizonyos adatokra, nevekre, helyekre nem pontosan emlékeznek, de még akkor sem biztos, hogy az az adat nem lesz még jó valamire!!! :)

*

Egy saját példa: Amikor édesapám beszélt a családról, - kb. az 1990-es évek elején - azt mondta, hogy az ő egyik dédapját Lestár Jánosnak hívták. A kutatás során viszont kiderült, hogy ezt a dédapát Lestár Imrének hívták! De akkor ki volt ez a Lestár János???
Még volt lehetőségem - szintén kb. a '90-es években - beszélni nagyapám legfiatalabb testvérével, aki sok mindent mesélt a családtagokról (ki kivel házasodott, hova költözött, mikor halt meg, stb.) és elmondta, hogy ez a dédapa (Lestár Imre) 1904-ben halt meg. Ezen az ágon aztán el is akadtam egy időre...; kb. 20 évre. :)

Mintegy 15-20 évvel később, amikor a polgári anyakönyvek egy része elérhető lett a FamilySearch oldalán, gondoltam utánanézek, hátha megtalálom 1904-ben Szankon Lestár Imre halálát... És lássatok csodát! Ott volt!!! És nemcsak a halálának a dátuma, és a házastársa neve volt ott, hanem a szüleinek a neve is... És hogy hívták az ő apját? Lestár Jánosnak! Ebben bejegyzésben aztán benne volt az anya neve is és más adatok, amik segítettek tisztázni még néhány eddig bizonytalan dolgot is.

Így édesapám látszólag téves emléke és a nagyapám testvérének pontos adata alapján végül helyükre kerültek a dolgok és egy generációval tovább jutottam!!! Kiderült, hogy a név jó volt, csak egy generációval régebbi, amint ahogy édesapám tudta.

Tanulság: Lehet, hogy az idősek nem emlékeznek pontosan mindenre, de még egy látszólag téves adat is jól jöhet egyszer! :)

*

- Lehetnek olyan rokonok is, akik nem fogják érteni, miért olyan fontos ez neked, esetleg nem lesznek olyan segítőkészek, mint szeretnéd. De bízhatsz benne, hogy ha folytatod a kutatást, így vagy úgy, de mégiscsak tovább tudsz majd haladni. Mindig lesz, aki segíteni fog.
Az évek során, mióta kisebb nagyobb szünetekkel haladok a családfámban, nem váltam „profivá”. Sokan vannak, akik többet tudnak nálam. De azt tapasztaltam hogy a kutatásaim során valahonnan mindig jött segítség. Reménytelennek látszó helyzetekben is.

- Néha találkozom olyanokkal, akik hozzák a kis papírjukat és azt mondják hogy van 1-2-3 napjuk hogy kikutassák a családfájukat. Vicces, nem? Ha már foglalkoztál ezzel egy kicsit, tudod, mit találsz 3 nap alatt. Lehet, hogy sok mindent, lehet hogy semmit! Aztán másnap jöhet a folytatás!
Azonkívül ha egy kicsit is belekóstolsz ebbe a munkába és ráérzel az ízére, sohasem akarod majd abbahagyni! :)

A nagyszüleid és gyermekeik adatait szintén egy új családi ívre írd fel.
Külön ívre az apai, és egy másikra az anyai nagyszülőket a gyermekeikkel. Természetesen itt az apai nagyszülőknél édesapád mint gyermek fog szerepelni, Az anyai nagyszülőknél pedig édesanyád, mint gyermek. A családkutatásban a nőknek a elsősorban a leánykori nevét szokás használni.

I.4. A dédszülők
Esetleg még velük is találkozhattál gyermekkorodban, meséltek neked dolgokat, emlékszel néhány dologra, érzésre velük kapcsolatban.

Itt is beszélj az idősebb családtagokkal, rokonokkal; nézd meg, mit találsz otthon, ahogy fent leírtam. Itt már ugye négy házaspár van a családfádon, mint dédszülő. Őket is külön-külön házaspáronként egy-egy családi ívre írd fel a gyermekeikkel együtt. Itt már a nagyszüleid szerepelnek a gyermekek között.

Én is találkoztam még az egyik dédnagyanyámmal, aki apámnak volt az apai nagymamája. Emlékszem is néhány dologra, és apám is mesélt róla. Kicsi asszony volt. Volt egy nagy sima kő, olyan sima, mint egy kavics, csak kb. akkora, mint egy kilós kerek cipó. Úgy emlékszem, ágymelegítőnek használták; felmelegítették és bedugták a dunna alá lábhoz :) Lehet, hogy pont a dédmamának kellett. A dunna alatt is hideg tud lenni, amíg be nem melegíted!

Szerencsés esetben idáig viszonylag könnyű eljutni, - bár azt nem tudom előre megmondani neked, mennyi időbe fog telni... - de hogyan tovább? És mit csinálj, ha elakadtál, ha úgy látszik, hogy már sehogy sem tudsz továbbmenni? Jó kérdés! :o)

„de ez már egy másik történet, melynek elbeszélésére később kerül sor.” :) /Michael Ende/

*

Segítség a további kutatáshoz:

- Az internetes kutatásokhoz itt találsz forrásokat!

+ További útmutatók és segítség:
   - A Magyar Nemzeti Levéltár oldalán ITT!
   - Egy genealógiai oldalon itt!
   - Családfa kutatási fórumok találhatók pl. a genealogia.hu, az index.hu oldalakon és a Facebook-on, ahol a kutatók segítik egymást

*

Nincsenek megjegyzések: