2008. május 28., szerda

Írok egy könyvet

Már egy ideje tervezem, hogy összeállítok egy útmutatót azoknak, akik szeretnék felkutatni a családjuk történetét. Az interneten keresgélve rengeteg családtörténeti témájú oldalt lehet találni, és némelyiken hosszabb-rövidebb útmutatót tanácsadást is találhatunk.

Talán az egyik leghasznosabb ezek közül a Magyar Országos Levéltár honlapján található: itt!

Egy rövidebb, de jó segítséget adó leírás található még a következő helyen: http://www.genealogia.hu/magyar5.htm
Nagyon hasznos tanácsok találhatók mindkettőben!

Miért kell akkor még egy írás erről?
Először is azért, mert a fenti írások nem tartalmazzák az én személyes tapasztalataimat, a kutatás közben átélt élményeket, benyomásokat, másrészt az volt a célom, hogy egy jól áttekinthető leírást adjak, ami végigvezeti a kezdő, vagy újrakezdő kutatót a legfontosabb lépéseken.

Az egyik legnagyobb probléma a kutatás közben, hogy néha túl kevés az adat... A másik legnagyobb probléma az, hogy egy idő után túl sok! :)
Ahogy gyűlnek a nevek, egy idő után a kézzel vezetett feljegyzések egyre nehezebben áttekinthetők. Előbb vagy utóbb el fog jönni az a pillanat, amikor elveszted a fonalat, és az egész családfa olyan lesz számodra, mint a híres gordiuszi csomó, vagy a labirintus, amiből nem találod a kiutat. Szerencsére van megoldás! Ma már számos jól használható - akár ingyenes - szoftver nyújt segítséget ebben a témában, ami megkönnyíti majd, hogy a megtalált neveket, történeteket, adatokat, fényképeket, videókat egy jól átlátható rendszerben tárolhasd és ha ragaszkodsz a kézzelfogható formához, ki is nyomtathatsz mindent.

És még valami: A fenti forrásokból minden hasznosságuk ellenére, egyszerűen jellegükből adódóan hiányzik az az érzelmi töltés, ami az egész kutatás valódi értelmét , és célját jelenti.

Sokan kérdezik, hogyan kezdjék el a családfa kutatást... Most elárulom neked az első és legfontosabb lépést, amit kár lenne kihagyni... Gondolj szeretettel az őseidre! :o) Hiszen ha itt a Földön nem találkoztatok is, meglehet, hogy éppen most, ők is szeretettel gondolnak rád! :)

Nincsenek megjegyzések: